Hoge sterkte staal voor constructieve toepassingen

Op verzoek van de cursusleiders is deze cursus op 4 en 5 april afgelast. De cursus wordt opnieuw georganiseerd op 30 en 31 oktober 2013.

In samenwerking met Bouwen met Staal
Cursusleider(s) Dr. M.H. Kolstein (TU Delft)
prof.ir. F.S.K. Bijlaard (TU Delft, CiTG)
prof.dr. I.M. Richardson (TU Delft, 3mE)
Cursusdata 4 en 5 april 2013
Plaatsnaam Delft
Locatietoelichting Delft
Prijs € 890,00 excl. btw
Prijstoelichting Leden van Bouwen met Staal en KIVI NIRIA krijgen € 100 korting.

Studiepunten 6 Kenniseenheden Constructeursregister 

12 PDH’s Bouw- en Waterbouwkunde

*Informatie onder voorbehoud*
 
‘De belangstelling voor het toepassen van staal met een hoge sterkte is tegenwoordig zeer groot. Deze toenemende belangstelling is onder andere gebaseerd op de economische voordelen, die de toepassing van hoge sterkte staal met zich brengt. Deze voordelen zijn een geringer materiaalverbruik, gewichtsbesparing en besparingen gedurende de verwerking, zoals minder laskosten, en zijn voor uiteenlopende constructies te behalen. Dankzij de hogere sterkte kan lichter en slanker worden geconstrueerd.’

Dr. M.H. Kolstein en prof.ir. F.S.K. Bijlaard

 
Resultaat
  • U krijgt een overzicht van de ontwikkelingen van hoge sterkte staalsoorten en specifieke constructieve toepassingen
  • U neemt kennis van de materiaalkundige eigenschappen en het verwerken (lassen) van staalsoorten met hoge sterkte
  • U leert welke aspecten bij het ontwerpen en construeren in staalsoorten met hoge sterkte van belang zijn, zoals statische sterkte en vermoeiingssterkte
  • U krijgt de laatste informatie van de onderzoeken die op het gebied van hoge sterkte staal voor constructieve toepassingen gedaan worden (gelaste en geboute verbindingen statisch en dynamisch)
Inhoud
De belangstelling voor het toepassen van staal met een hoge sterkte is zeer actueel. De toenemende belangstelling is gebaseerd op de economische voordelen, die de toepassing van hoge sterkte staal met zich brengt. Deze voordelen zijn een geringer materiaalverbruik, gewichtsbesparing en besparingen gedurende de verwerking, zoals minder laskosten, en zijn voor uiteenlopende constructies te behalen. Dankzij de hogere sterkte kan lichter en slanker worden geconstrueerd.
Het doel van de cursus is om te leren omgaan met deze staalsoorten waarbij het accent ligt op het verwerken, ontwerpen en construeren. De slankere constructies en de hoge spanningen in staal met hoge sterkte kunnen aanleiding geven tot het optreden van verschijnselen die bij dezelfde constructies in conventioneel staal niet of in mindere mate aan de orde zijn (doorbuigingseisen, plooien, knikken en vermoeiing, etc.). De cursus gaat verder in op het toepassen van de Europese normen voor de uitvoering en toetsing van staalconstructies. Het lassen van hoge sterkte staal vergt doorgaans meer aandacht, omdat door de minder grote taaiheid van het lasmetaal en het naastgelegen basismateriaal, en de hoge spanningen, strengere eisen moeten worden gesteld aan de aanvaardbaarheid van lasonvolkomenheden. Genoemde aandachtpunten bij de verwerking en het ontwerpen met hoge sterkte staal zijn en worden in verschillende onderzoeksprogramma’s zowel experimenteel als theoretisch onderzocht. Resultaten van deze onderzoeksprojecten vormen een belangrijk onderdeel van de cursus.

Doelgroep
  • Ontwerpers en constructeurs van staalconstructies in de civiele sector, offshore en kranenbouw
  • Verwerkers van staalsoorten met hoge sterkte
  • Projectleiders en adviseurs van ingenieursbureaus
  • Dienst voor bouwtoezicht
  • Docenten bij MBO, HBO en universiteiten